Malaysiakini
BERITA

Harga RON97 dan RON95 naik 5 sen, diesel naik 10 sen

Bernama

Diterbitkan
Dikemaskini 29 Mei 2020, 11:02 tengahari

Harga runcit petrol RON97 dan RON95 masing-masing naik lima sen seliter manakala diesel naik 10 sen seliter bagi tempoh 30 Mei hingga 5 Jun 2020.

Menurut Kementerian Kewangan dalam kenyataan hari ini, berdasarkan penetapan harga runcit produk petroleum secara mingguan, menggunakan formula Mekanisme Harga Automatik (APM), harga baharu RON97 pada RM1.73 seliter; RON95 RM1.43 seliter dan diesel RM1.61 seliter.

Kenaikan itu disebabkan peningkatan harga minyak yang diproses, selari dengan kenaikan harga minyak mentah dunia.

Kerajaan akan terus memantau kesan perubahan harga minyak mentah dunia serta mengambil langkah yang bersesuaian bagi memastikan kebajikan dan kesejahteraan rakyat terus terpelihara, menurut kenyataan itu.

- Bernama

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.