Malaysiakini
BERITA

Kluster baru pekerja pembersihan dikesan

Bernama

Diterbitkan
Dikemaskini 29 Mei 2020, 1:57 tengahari

Kementerian Kesihatan (KKM) mengenal pasti kluster baru melibatkan pekerja warga asing di sebuah syarikat pembersihan, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata sehingga 12 tengah hari tadi, sebanyak 24 kes positif Covid-19 dilaporkan dalam kluster itu melibatkan warga Bangladesh dikesan oleh sebuah klinik swasta yang menjalankan saringan Covid-19 ke atas pekerja syarikat berkenaan.

“Saringan ini dijalankan sebagai inisiatif pihak majikan untuk menyaring pekerja mereka. Daripada 150 pekerja warga asing daripada syarikat tersebut yang disaring, sebanyak 126 kes didapati negatif Covid-19.

“Daripada 24 kes positif kluster ini, 20 menginap di sebuah asrama di Kuala Langat, Selangor dan kini dirawat di Hospital Sungai Buloh, Selangor. Empat kes lagi menginap di sebuah pangsapuri di Nilai, Negeri Sembilan dan kini dirawat di Hospital Tuanku Ja’afar, Seremban,” katanya pada sidang media harian perkembangan Covid-19 di Putrajaya, hari ini.

Beliau berkata langkah membendung dan pencegahan telah diambil dan setakat ini seramai 428 kontak rapat dikenal pasti dan akan disaring.

Mengulas lanjut, Dr Noor Hisham berkata kebanyakan kluster melibatkan warga asing berpunca daripada penginapan yang sesak dan mempunyai ruang sempit mengakibatkan tiada amalan jarak sosial.

Jelasnya, keadaan itu boleh mengakibatkan penularan pelbagai penyakit berjangkit termasuk wabak Covid-19.

Dalam pada itu, beliau berkata KKM menyambut baik pengumuman Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan pada 27 Mei lepas, berhubung penguatkuasaan pindaan Akta Standard Minimum Perumahan dan Kemudahan Pekerja 1990 (Akta 446).

“Pindaan tersebut bagi menambah baik Garis Panduan Penginapan Pekerja Asing 2018 yang disediakan oleh Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia (JTKSM).

“Isu ini sememangnya perlu ditangani segera kerana penginapan golongan pekerja yang tidak kondusif dan sukar untuk mematuhi amalan jarak sosial,” katanya.

Jelasnya, KKM masih menyiasat punca jangkitan bagi kluster baharu itu.

Susulan penemuan kluster itu, Dr Noor Hisham berkata majikan perlu terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) termasuk menyaring petugas warga asing agar penularan wabak dalam kalangan golongan tersebut dapat dikawal.

"Kita harus memuji tindakan majikan syarikat itu kerana buat saringan petugas mereka, ini membantu KKM kesan kluster baharu dan kawal wabak daripada terus menjangkiti orang lain.

"Adalah penting majikan dan rakyat keseluruhannya bekerjasama dengan KKM untuk kita ambil tindakan serta mengesan lebih ramai kes positif," katanya.

Beliau sekali lagi mengingatkan majikan supaya sentiasa memberi pendidikan mengenai amalan kebersihan, langkah pencegahan dan pematuhan SOP yang digariskan oleh kerajaan.

- Bernama


Dapatkan maklumat terkini dan perincian berkenaan penularan Covid-19 di Malaysia di laman penjejak ini.

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.